Средното тегло на раждащите се бебета е около 3400 грама, а средната дължина - 51 см. Тези показватели, обаче, могат да варират в големи граници - от 2800 до 4500 грама за теглото и от 46 до 56 см за дължината. При раждането се измерва и обиколката на главата, като средната й стойност е 35 см, но тя също може да варира от 33 до 37 см.

Върху тялото на бебето почти не е останал верникс, но все още може да има малки количества под мишниците и около гениталиите. Ноктите изглеждат дълги и могат да излизат от върховете на пръстите.

Костите на черепа все още са сравнително подвижни, което им позволява леко да се припокриват, за да може главата да мине през тесния родов канал (ако раждането е естествено). Това е и причината главите на много бебета да изглеждат леко конусовидни веднага след раждането. Това обаче е временно и скоро главата на бебето придобива нормалната си форма.

В белите дробове на неродените бебета се съдържат около 75-100мл амниотична течност. В момента на раждането в организма на майката се отделят хормони, които карат организма на бебето да започне абсорбирането на тази течност и да я прехвърля в кръвния поток. Малко количество от течността все пак остава в дробовете на бебето и се абсорбира в първите 24 часа след раждането. Това е и причината дишането на бебето да звучи "хриптящо"(?) няколко часа след раждане.

Само около 5% от всички новородени се раждат точно на датата на термина си.

Бебетата, родени седмица-две след термина, имат суха, лющеща се, набръчкана кожа и като цяло по-големи размери, тъй като растежът им продължава. По кожата не са останали дори следи от верникс, а ноктите са сухи и чупливи. Количеството на амниотичната течност намалява и се повишава вероятността бебето да отдели мекониума (първичните изпражнения), оцветявайки течността в зелено. Повишава се рискът от инфекция в матката, а това състояние е изключително опасно за живота на бебето.

При преминаване датата на термина, ако шийката не е омекнала и не се е скъсила, често се индуцира раждане. Това се извършва чрез определени техники - механично принудително късане на мембраните, или чрез поставяне на майката на системи. Ако изброените действия не дадат резултат, най-често се прибягва до цезарово сечение.