Бебето продължава да натрупва мазнини, като вероятно тежи около 3200 грама и е дълго около 51 см, като момчетата като цяло а по-тежки от момичетата. Външните слоеве на кожата се белят, докато отдолу се формират нови слоеве кожа.

При ежеседмичните посещения наблюдаващият бременността лекар може да провери дали шийката на матката е омекнала (?термини на бг?)и се е скъсила, което би било предвестник на наближаващо раждане, но няма начин да се определи точния момент, в който то ще настъпи. Ако мине датата на термина, а бебето все още не се е родило, се прави допълнителен преглед, за да се определи дали е безопасно да продължи бременността. Ако има сериозен, спешен проблем, се извършва цезарово сечение. Ако показателите остават нормални, около една - две седмици след термина се индуцира раждане чрез въвеждане в организма на определени вещества и други техники. Това е необходимо, тъй като възможността на плацентата за транспорт на веществата силно намалява след 42-рата седмица и се повишава вероятността за възникване на сериозни усложнения.

Би трябвало бебето да остане активно до момента на раждането. Ако има забележимо намаление на активността, лекарят незабавно трябва да бъде уведомен. В много случаи преди раждането мембраните се разкъсват и амниотичната течност започва да излиза (така нареченото "изтичане на водите"). Това може да се изрази с рязко изтичане на голямо количество течност или продължително изтичане само на тънка струйка. И в двата случая бременната трябва веднага да се свърже с лекаря. Ако се разкъсат мембраните, но контракции липсват, раждането отново бива индуциране.