Бебето верятно тежи около 2600 грама и е дълго около 47 см. То е с нормални пропорции и е вече доста закръглено. До този момент обиколката на главата е оставала по-голяма от тази на корема и гърдите. Сега гръдният кош започва да нараства по-интензивно и двете обиколки започват да се изравняват. С наближаването на термина бебето забавя растежа си, като почти не наддава на дължина, а на теглото му се увеличава с около 250 грама на седмица.

Косменият и восъчният слой, покриващи тялото на бебето (съответно лануго и верникс) се отделят и бебето ги поглъща заедно с други секрети, налични в амниотичната течност. Това допринася за формирането на първичните черно-зеленикави изпражнения (мекониум), които ще се отделят след раждането.

На края на тази седмица бебето се счита за доносено.

Твърде вероятно е то да вече да е заело позиция с главата надолу. Ако това не се е случило, е възможно гинекологът да се опита да го насочи в това положение чрез внимателен натиск на корема.

Към края на тази седмица е възможно главата на бебето да започне да "слиза" в таза. Този процес обикновено започва няколко седмици преди раждането, но ако това не е първа бременност е възможно да протече непосредствено преди самото начало на раждането. Преместването на бебето по-ниско създава напрежение в долната част на корема и увеличава дискомфорта, но от друга страна може да облекчи дишането и киселините.

Подготвителните контракции зачестяват и това е момент, в който е подходящо бъдещата майка да се информира за признаците на започващо раждане, за да може навременно да уведоми наблюдаващия бременността лекар. Важно е той да бъде незабавно уведомен при рязко намаляване в честотата на движенията на бебето или изтичане на амниотична течност, както и при наличие на вагинално кървене, повишена температура, рязко и продължително главоболие, продължителна силна коремна болка или промени в зрението.