Размерите, които бебето е достигнало досега (46 см и 2500 грама) и размера на матката не му позволяват свободно да се движи. Въпреки това движенията, които майката усеща, остават със същата честота, макар и с по-малка сила.

Бъбреците са напълно развити до този момент, а черният дроб вече може да преработва определени отпадни продукти от обмяната на бебето. Основното му физическо развитие сега е почти завършило и през оставащите няколко седмици то само ще наддава на тегло.

Силно нарастналата матка притиска вътрешните органи, като при повечето бременни жени това е свързано със учестяване на ходенето по малка нужда, стомашни киселини и други стомашно-чревни проблеми.

Посещенията при наблюдаващия бременността лекар зачестяват и някъде в този период се провежда тест за стрептококи от група Б чрез вземане на вагинален и ректален секрет. Този вид стрептококи са безобидни по отношение на възрастните, но при новородените могат да причинят пневмония, менингит или кръвна инфекция. Ако бременната е носител, гинекологът предписва курс от антибиотици за елиминиране на тези бактерии