До този момент бебето е достигнало тегло около 2100 грама и дължина около 45 см и е напълно оформено физически. През последните 6 седмици основната му задача е да натрупва тегло, по-слабо да нараства на размери и да развива имунната си система. Вкусовите луковици продължават да се развиват и то вече може да различава кисел и солен вкус. Бебето може да поглъща около литър амниотична течност на ден и да я преобразува в урина при преминаването й през бъбреците и пикочния мехур, като след това я екскретира отново в заобикалящата го течност.

Повечето бебета заемат позиция с главата надолу на този етап и остават в това положение до раждането. Естеството на движенията се променя, тъй като наличното място постоянно намалява с растежа на бебето.

Бебета, родени между 33-та и 35-та гестационна седмица имат 95% шанс за оцеляване в условия на интензивни грижи.

Характерно за третото тримесечие е задържането на течности, което може да доведе до изтръпване на краката, ръцете, китките, пръстите. Изтръпването на китките може да е причинено от притискане на нерви поради задръжането на течности. Ако то се появява в следствие на еднотипни движения (работа с компютър и други) състоянието може да се облекчи чрез чести почивки и раздвижване на ръцете.