До този момент бебето е достигнало тегло около 1700 грама и дължина около 43 см. Майката повишава теглото си средно с по 500 грама на седмица, от които около 250 грама се включват в повишаването на теглото на бебето. Това е период на интензивен растеж - през последните 7 седмици на бременността бебето ще натрупа от 1/3 до 1/2 от теглото си при раждане. Ноктите вече покриват пръстите и върху главата има коса (или мъх).

Белите дробове продължават да съзряват и количеството сърфактант, което произвеждат, постоянно се увеличава. Сърфактантът е фосфолипидна субстанция, която покрива вътрешността на белите дробове, поддържайки ги влажни. Той помага и на алвеолите (въздушните сакове в дробовете) да се разтварят, което има важно значение за дишането.

До този момент кръвният обем на майката се е увеличил с 40-50%. Този факт, комбиниран с натиска на матката върху диафрагмата и стомаха, причинява недостиг на въздух и наличие на киселини. Облекчаване на тези симптом може да се постигне чрез заемане на удобно положение на тялото и приемане на храната на малки порции.