Бебето тежи около 1700 грама, дълго е около 43 см и през тази седмица извършва скок в растежа си. Вече може да върти главата си настрани, а ръцете, краката и тялото започват да напълняват с натрупването на необходимите подкожни мазнини. Косменият слой върху тялото (лануго) започва да изчезва от лицето, но все още покрива тялото.

На този етап повечето бебета спят около 90% от времето, като на всеки час-два се събуждат и имат кратки периоди на повишена активност. В повечето случаи най-висока активност е характерна за вечерта и нощта, което дори може да попречи на съня на майката.

За майката е характерно наличието на подготвителни контракции (Бракстън-Хикс). Те представляват нерегулярни силни съкращения на маточната мускулатура, които продължават около 30 секунди и са относително безболезнени. Честите контракции през редовни интервали могат да бъдат знак за наближаващо преждевременно раждане. Наблюдаващият бременността гинеколог задължително трябва да се уведоми при наличие на следните симптоми: повече от 4 контракции на час, повишено количество на вагиналните секрети или промяна във вида и консистенцията им (придобиване на воднист или слузест вид, наличие на кръв), менструално-подобни болки, внезапно появили се болки в долната част на гърба и кръста.