В началото на тази седмица бебеето тежи около 1250 грама и е дълго около 38 см. Мускулите и белите дробове продължават да се развиват, а главата нараства, за да има място за бързо развиващия се мозък.

Поради интензивния растеж бебето се нуждае от повече протеини, витамин C и желязо,които майката трябва да набавя чрез диетата си. Тъй като в костите му се натрупва калций, който има значение за тяхната твърдост и здравина, е важно в диетата на майката да присъства и достатъчно количество от този минерал (богати на калций са най-вече млечните продукти). През третото тримесечие от бременността в костите на растящото бебе се натрупват общо около 250 милиграма калций.

Хормонът прогестерон релаксира гладката мускулатура на целия храносмилателен тракт, а матката притиска долната част на корема. Това води до забавяне на храносмилането и съответно появата на киселини, повишено газоотделяне и запек. Последното може да се предотврати или подобри чрез приемане на богати на фибри храни като плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни, и достатъчно количество вода. Не трябва да се приемат лекарствени средства, хранителни добавки и билки без лекарско предписание, тъй като много от тях са противопоказни за бременни.

Нарастващата матка може да допринесе и за появата на хемороиди. Те представляват уголемени кръвоносни съдове в ректалната област и обикновено възвръщат нормалното си състояние няколко седмици след раждането. Появата им донякъде може да се предотврати чрез избягване на продължително заседяване и повече движение.