Бебето е дълго около 37 см и тежи около 1100 грама. Повечето бебета през тази седмица заемат седалищно положение (тазът е насочен надолу, а главата - нагоре).

Бебето може да реагира на светлина (при светване с фенерче през стената на корема то се раздвижва). Имунната система започва да се развива, както и сукателният рефлекс, необходим за кърменето, но той ще стане функционален едва към 33-34-тата седмица.

Тази седмица бележи началото на третото тримесечие.

Ако кръвните изследванията за определяне на кръвната група в началто на бременността са показали, че майката е резус отрицателна (Rh-), по това време тя се инжектира с Rh имуноглобулин. Това предотвратява образуването в тялото й на антитела срещу резус антигена, които биха атакували кръвните клетки на плода.

На този етап някои жени започват да получават неприятни усещания в краката (описвани като подобни на пълзене на насекоми под кожата), придружени с необходимост да ги движат постоянно. Ако тези неудобства отминават временно при раздвижване на краката, е възможно това да е състояние, наречено "restless legs syndrome", Все още не е известна причината, но това явление е относително често срещано при бременните жени.