Бебето е достигнало тегло 1 кг и е дълго около 35 см. Спи и се събужда на определени интервали, отваря и затваря очите си, и е възможно да смуче палеца си. Поради натрупването на повече мозъчна тъкан през тази седмица главният мозък на бебето е изключително активен. Възможно е майката да усеща хълцането му, което става все по често.

При много жени матката вече е близо до гръдния кош и белите дробове, което причинява недостиг на въздух дори в отсъствие на физическа активност.

Освен болките в гърба, е възможно майката да получи и мускулни крампи в краката. Това се дължи на повишеното тегло и нарастналата матка - тя оказва натиск върху вените, връщащи кръв от краката към сърцето, и върху нервите, инервиращи краката. С напредването на бременността е възможно крампите да се утежнят, като по-често ?се получават? през нощта. Облекчение е конкретния случай може да се получи чрез разтягане на прасеца и свиване на пръстите на крака. Ходенето за няколко минути и разтриването на прасеца също могат да намалят болката.