Бебето тежи около 800 грама и е дълго около 33 см. То усилено упражнява дихателната си ситема чрез "вдишване" и "издишване" на малки количества амниотична течност и продължава да натрупва "бебешка тлъстина". Клепачите на бебето вече не са непрекъснато затворени - то може да ги отваря и да мига. Ако полът е мъжки, тестисите започват да се придвижват надолу, за да заемат мястото си в скротума, като този процес продължава два-три дни

Инервирането на ушите на бебето е много по-добре развито и чувствително. То вече може да разпознава гласа на майка си и се успокоява от него, за което може да се съди по забавянето на сърдечната честота (средно 120-160 удара в минута на този етап). Бебето разпознава гласа на баща си и реагира различно на различен тип музика. Интересен факт е това, че новородените се успокояват и слушат по-внимателно определени песни, който майката е слушала часто през бременността си.

В този период кръвното налягане на бъдещата майка може леко да се повиши, но все още остава по-ниско от нормалното за нея преди забременяването.

Сериозното усложнение прееклампсия се изявява най-често към 37-тата гестационна седмица, но е възможно да се прояви и по-рано. При наличие на отоци (особено по ръцете, лицето, около очите), продължително главоболие, промени в зрението, чувстителност към светлина бременната трябва незабавно да уведоми наблюдаващия бременността лекар.

В този период е характерна появата на болки в долната част на гърба. Една причина за това е нарастващата матка, която променя центъра на тежестта, разтяга и отслабва коремните мускули. Друга причина са хормоналните промени, които правят ставите и сухожилията по-подвижни.