Бебето усилено расте, като на този етап е нараснало доста повече на дължина, отколкото на тегло. Мозъкът увеличава размерите си, а вкусовите луковици продължават да се развиват. Образуват се разклоненията на белите дробове, както и клетки, които произвеждат сърфактант - веществото, което помага на въздушните сакове (белодробните алвеоли?) да се разтворят при раждането и е важен компонент, подпомагащ дихателната дейност.

Цялото тяло на бебето вече е покрито с дебел слой бял верникс. Между мускулната тъкан и кожата започва да се образува тънък слой мазнина, който покрива кръвоносните съдове и намалява прозрачността на кожата.

В периода 24-28 седмица на повечето бременни жени се назначават изследвания, за да се определи дали всички показатели са в норма, и при нужда да се предприемат необходимите мерки. Едно от тези изследвания е тест за нивото на глюкозата в кръвта. Той позволява да се установи в ранен етап едно от сравнително често срещаните усложнения на бременността - гестационен диабет. Нелекуваният диабет повишава риска от усложнения по време на раждането и е индикация за раждане чрез цезарово сечение, тъй като бебето наддава повече на тегло. Това състояние може да и причина за други усложнения като понижена кръвна захар на бебето след раждането. Положителният резултат на този тест не е определящ - начначава се и тест за глюкозния толеранс, за да се потвърди наличието на гестационен диабет.

Друго рутинно изследване, назначавано в този период, е тестът за наличие на желязодефицитна анемия, състояние, сравнително често срещано при бременните жени.