Бебето е достигнало около 28 см дължина и тежи около 600 грама.

Кръвоносните съдове в белите му дробове се развиват в подготовка на бъдещата дихателна дейност. Слухът на бебето също се развива, като в повечето случаи бебетата то ще свикне с някои силни звуци, на които е често изложено още в корема - като звуците от лаене на куче, звука от включена прахосмукачка и т.н.

Бебето вече има определен цикъл на сън и активност и в съня му може да се разграничи REM-фаза ("Rapid Eye Movement"(англ.) - фазата на съня, асоциирана със сънищата). То вече е способно да върти главата си и може да има периоди на хълцане - внезапни, неритмични контракции на диафрагмата (мускулът, крепящ белите дробове). На този етап е възможно хълцането да се усеща от майката - леки "подскачания" в корема й за кратки периоди от време.

Забавената циркулация на кръвта в краката, заедно с хормоналните промени, съпътстващи бременността могат да бъдат причина за задържане на вода. Това може да доведе до отоци в краката - често срещано състояние за бременните, особено в третото тримесечие. Облекчение може да се получи чрез заемане на легнало положение, тежестта на тялото съсредоточена в лявата му половина, и избягване на стоене в седнало или изправено положение за дълги периоди от време. Появата на отоци в долните крайници е често срещана и обикновено не е повод за притеснение. В някои случаи, обаче, това състояние може да е признак на настъпваща прееклампсия (сериозно усложнение на бременността), така че при внезапно или рязко отичане на стъпалата, коленете, ръцете или лицето е препоръчително бременната да уведоми гинеколога си.