Бебето, вече с тегло около 500 грама, сега прилича на миниатюрно новородено. Устните, клепачите, миглите и веждите са добре оформени. Очите все още са затворени, ирисите (оцветените части на очите) нямат цвят, но ретините са напълно формирани. Космените фоликули придобиват цвят - съответно стават тъмни, светли или червеникави. Панкреасът на бебето, който има важна роля в производството на хормони, усилено се развива.

До 22-рата седмица са формирани повечето връзки между клетките на нервната система. Жизненоважната връзка между главния и гръбначния мозък се заздравява, а когато този процес завърши, бебето може да усеща топлина, светлина, звук, болка.

Количеството на верникса (восъкоподобното покритие на кожата) значително се увеличава. Той ще изчезне едва на 40-тата седмица от бременността.

Много бременни жени получават стрии на този етап от бременността. Това се дължи на рязкото увеличаване на размера на матката и съпътстващото го бързо разтягане на кожата на корема. Стрии могат да се появят и по гърдите, бедрата, седалището. Не е доказано, че използването на кремове и лосиони помага за предотвратяването им, но поддържането по този начин на определено ниво на овлажняване помага да се намали сърбежът, придружаващ разтягането на кожата.

При някои жени се появяват подготвителни контракции ("контракции на Бракстън-Хикс"). Те представляват силни съкращения на маточната мускулатура, които се усещат като стягане в коремната област. В повечето случаи са безболезнени и голяма част от жените не ги забелязват, особено при първа бременност.