Бебето е дълго около 25 см и тежи малко под килограм. Движенията му са все по-силни и отчетливи и е възможно майката да установи определен ритъм на поведението му (на цикъла будно състояние - сън).

На този етап повечето бебета заемат странична позиция в корема (вместо с главата надолу) - краката в едната, а главата - в другата страна. Плацентата обработва около 1 литър кръв на час, като до 40-тата седмица тази скорост ще се повиши до 12 литра на час.

Повечето жени в тази част от бременността се чувстват относително комфортно, тъй като неразположенията от първото тримесечие са отминали, а коремът още не е твърде голям.

Възможна е появата на акне (или изострянето му), тъй като под действие на промените в хормоните кожата става по-мазна. Изключително важно е да не се приемат никакви лекарства против акне през устата, а локално действащи - само след консултация с гинеколога, тъй като е възможно те да увредят развиващото се бебе.

Не е изключена и появата на разширени вени, като вероятността за това състояние се повишава с напредването на бременността. Това се дължи на повишеното налягане във вените на краката, както и на повишените нива на хормона прогестерон, който отпуска стените на вените. Възможно е също повърхностно разположените по кожата вени да станат значително по-видими. Това не предизвиква неудобство и отминава след раждането.