Бебето упражнява храносмилателната си система чрез често поглъщане на амниотична течност. В червата му се събира мекониум (формиращ първите изпражнения след раждането) като отпадъчен продукт от действието на отделителната система. През тази седмица ноктите вече са оформени и бебето има отпечатъци на пръстите си. Дълбоко във венците, зад млечните зъби, се появяват зачатъците на постоянните зъби.

Костите на вътрешното ухо и нервните окончания вече са добре развити, което позволява на бебето да чува (но ушите се оформят напълно едва на 24-тата седмица). Звуците, които нероденото бебе може да чуе, включват биенето на сърцето на майката, дишането й, звуци от перисталтиката не червата и гласа й, както и други звуци около нея.

До този момент повечето жени са усетили движенията на бебето си. По-рядко плацентата е разположена по предната коремна стена, което притъпява усещанията. В такива случаи майката усеща движенията на бебето около 22-рата седмица или дори по-късно.

До този момент теглото на майката в повечето случаи се е повишило с около 5 килограма (това не важи за жените, при които първото тримесечие е било свързано с обилно повръщане). От този момент повечето жени започват да наддават на тегло с по килограм на две седмици.

През бременността организмът на майката има нужда от повече желязо поради повишаването на кръвния обем, а и поради нуждите на плацентата и бебето. Добре е диетата да включва повече храни, богати на този минерал - червено месо, пиле, бобови храни, соя и соеви продукти, зеленолистни зеленчуци.