В следващите няколко седмици бебето ще удвои размерите си. Сега краката му са значително по-добре развити, главата е по-изправена и очите са се преместили в предната част на лицето. Ушите също са близо до нормалните си позиции. Започнал е и растежът на нокти на пръстите на краката.

Амниотичната течност се увеличава, което позволява на бебето да се движи свободно в нея, а пъпната връв вече е напълно развита. Тя съдържа две артерии и една вена, обвити и защитени от кремообразна субстанция, наречена "Wharton's jelly"??. Така пъпната връв става достатъчно хлъзгава, за да може да се движи свободно около бебето без да се притиска. Интересен факт е, че в пъпната връв няма нерви, така че при отрязването й след раждането нито бебето, нито майката усещат болка.

Върхът на матката сега се разполага в средата между лонната кост и пъпа, като сухожилията, които я поддържат се удебеляват и ратягат успоредно с нарастването й.

Възможно е майката вече да усеща движенията на бебето - усещания, които повечето жени в началото описват като "пърхане" или "мехурчета". Тези усещания ще станат по-силни и чести в идните седмици.