Плодът вече е дълъг около 15 см от главата до седалището и тежи около 120 грама - приблизително с размерите на ябълка.

Бебето интензивно "вдишва и издишва" амниотична течност през носа и пътищата на горната дихателна система, което помага за развитието на белите му дробове. Краката вече са по-дълги от ръцете и всичките му стави и сухожилия са подвижни. Въпреки, че клепачите са затворени, бебето усеща наличието или отсъствието на светлина.

Ако през тази седмица се извърши ехографски преглед, вече е възможно да се разбере полът на бебето (естествено, ако то е застанало в подходяща за позиция).

Възможно е жените, за които това не е първа бременност, да усетят движенията на бебето си през тази седмица (но това в повечето случаи става между 18-тата и 22-рата седмица).

При много от бременните се появява така нареченият "ринит на бременността" - запушен нос, дължащ се на хормоналните промени и увеличеното кръвоснабдяване на мукозните мембрани. Вторият от тези фактори е и причина за по-честото получаване на кръвотечение от носа при бременните жени.

Гърдите на някои жени вече започват да произвеждат коластра (но това не се среща при всички бременни и не оказва влияние на способността за кърмене след раждане на бебето).