През тази седмица се развиват рефлексите на плода. Пръстите на бебето скоро ще започнат да се свиват, то ще започне да извършва сукателни движения, а ако майката натисне корема си, бебето ще се раздвижи в отговор. Червата започват да се прибират в коремната област (а част от тях до сега навлизаше в пъпната връв). Бъбреците вече функционират и секретират течност в пикочния мехур. Червата на бебето могат да се свиват и разпускат (процес, наречен "перисталтика"). От този момент те започват да се изпълват с черно-зеленикава гъста субстанция, наречена "мекониум", която ще формира първите изпражнения на бебето след раждането.

Междувременно, нервните клетки се делят с голяма бързина и в мозъка на бебето се формират много синапси (това са местата, където две нервни клетки се свързват и контактуват помежду си). Лицето вече изглежда напълно хуманоидно: очите са се преместили от двете страни на главата до предната част на лицето и ушите са на точните си места. Фини косъмчета се появяват над горната устна на бебето и на мястото на веждите. Костите на бебето, доскоро изградени почти изцяло от хрущялна тъкан,стават все по-твърди, като централната им част се "осифицира" (хрущялната тъкан се замества с костна тъкан).

Бебето е с размерите на малък лимон - дължина от главата до седалището около 7,5 см и тегло около 30 грама.

Плацентата е вече напълно функционална. Тя снабдява бебето с кислород и хранителни вещества и премахва отпадните продукти от неговата дейност чрез филтрирането им през тъканта, прикрепяща я за матката.Този процес се нарича "дифузия" и е възможен поради близостта на кръвоносните съдове на майката и бебето. Плацентата не е бариера, тя позволява на много вещества да преминават от кръвта на майката в кръвта на бебето. Това включва алкохол, никотин, кофеин, лекарства, хранителни добавки и вируси, като всички те могат да повлияят негативно на развитието на бебето.

С нарастването на матката талията на бъдещата майка се увеличава - възможно е тя вече да се нуждае от дрехи за бременни, тъй като е добре коремната област да не бъде притискана.

Много от жените получават киселини за първи път по време на бременността. Това се дължи на усиленото производство на хормона прогестерон от плацентата, което води до елаксиране на клапата между хранопровода и стомаха. В легнало положение солната киселина (компонент на стомашния сок) може да навлезе в хранопровода, което предизвиква неприятното "изгарящо" усещане.