Плодът е дълъг около 5 см (от главата до седалището) и е напълно оформено.

Дланите скоро ще могат да се разтварят и затварят в юмручета, миниатюрни зъбни зачатъци се оформят във венците и някои от костите започват да се втвърдяват. Стомахът вече произвежда стомашни сокове, а белите дробове са изпълнени с течност. Тази течност скоро ще може да се екскретира като "урина" в амниотичната течност. Този цикъл на постоянно поглъщане и отделяне на амниотичната течност продължава до момента на раждането.

Вкусовите луковици са достатъчно развити, за да може бебето да усеща вкуса на амниотичната течност. Вече е известно, че нейният вкус се променя в зависимост от храната, приета от майката. Наблюдения на бебета в утробата показват, че плодът поглъща по-активно, когато течността има сладък вкус, и намалява поглъщането, когато вкусът й е кисел или горчив.

Половите жлези (тестиси или яйчници) се преместват на характерните места. Външните полови органи се оформят в зависимост дали са повишени нивата на тестостерон (мъжки пол) или не (женски пол).

Бебето активно движи крайниците си и се протяга. Тези движения, както и хълцането, което е възможно да се появи с образуването на диафрагмата, при повечето жени се усещат едва след един-два месеца.

При повечето жени по това време умората и гаденето намаляват. Поради хормоналните промени може да се появи запек (свързан със забавяне на храносмилането) и киселини (поради релаксиране на клапата между хранопровода и стомаха).