Сега бебето излиза от ембрионалния период и навлиза във феталния период (от "foetus"(лат.) - плод).

През тази седмица плодът вече поглъща от амниотичната течност и извършва активни движения. Най-важните органи - включително червата, бъбреците, мозъкът и черният дроб, започват да функционират, но ще продължат да се развиват до края на бременността. Свързващата пръстите мрежа изчезва напълно и нокти започват да се подават от нокътните легла. По цялата кожа се появяват фини косъмчета.

Бебето вече е способно да сгъва крайниците си. Ръцете му са присвити в китките и кръстосани върху гърдите. възможно е краката вече да са достатъчно дълги, за да се съберат пред тялото. Гръбначните нерви излизат от гръбначния мозък и се свързват с мускулите. Това има значение за движенията, които първоначално са хаотични и некоординирани. Бебето вече има примитивни рефлекси и е способно да отваря устата си и да се протяга.

Главата заема половината от тялото, а челото силно се издава заедно с нарастващия главен мозък. От главата до седалището бебето е дълго около 3-3,5 см и тежи около 5 г.

Матката е придобила размерите на грейпфрут и коремът на бъдещата майка вече може да е леко издут, но бременността все още не е забележима за околните.