Бебето, вече с размерите на голямо зърно от грозде, все повече придобива човешки вид. Основните части на тялото вече са образувани, но им предстоят много промени, преди да могат да извършват функциите си.

Сърцето на бебето завършва разделянето си на четири камери. Образуват се клапите в аортата и белодробните кръвоносни съдове (тези клапи подпомагат движението на кръвта само в една посока по даден кръвоносен съд). Появяват се зачатъци на зъби и нокти. Ембрионалната "опашка" изчезва напълно. Яйчниците или тестисите вече са образувани, но полът на бебето ще може да се определи едва след няколко седмици, тъй като външните полови органи току що са започнали формирането си. Очите са напълно оформени, но клепачите са затворени и бебето ще започне да ги отваря чак около 27-мата седмица от бременността. Появяват се малки ушни миди, устата, носът и ноздрите продължават да се дооформят. Появяват се лактите, колената, костите на китките и глезените. Костите все още са меки и гъвкави и се състоят главно от хрущялна тъкан. Между кожата и костите започва да се формира мускулна тъкан. Вратът е вече по-добре развит и позволява на бебето леко да движи главата си.

Плацентата вече е достатъчно развита, за да може да поеме произвеждането на хормони. Жълтъчният сак изчезва напълно.

В повечето случаи бъдещата майка все още не изглежда бременна. Гаденето, умората и другите симптоми сега се усещат с пълна сила от повечето жени. Рязката смяна на настроението се проявява най-вече в периода между 6-та и 10-та седмица, намалява през второто тримесечие на бременността и се завръща към края на бременността.