В краищата на ръцете и краката започват да се подават дланите и стъпалата. Ембрионът има малка "опашка", продължение на опашната кост, която ще изчезне след още няколко седмици. За една седмица бебето е удвоило размера си и сега е с големината на боровинка.

Започват да се оформят клепачи. Очите придобиват цвят, могат да се видят вени под тънката кожа. Всяко око вече има ретина и леща, ноздрите и езика започват да се оформят. Горната челюст и небцето се ???сливат през тази седмица. Ако този процес не протече правилно бебето може да се роди със "заешка устна" или отвор в небцето. Двете полукълба на мозъка нарастват, а черният дроб започва да произвежда кръвни клетки и това ще продължи докато се формира костният мозък, който ще поеме тази функция. Появил се е апендиксът, както и панкреасът, който по-късно ще подпомага храносмилането като произвежда хормона инсулин. Част от червата се подават в пъпната връв, която вече има добре оформени кръвоносни съдове - необходими за транспорта на кислород и други вещества към и от тялото на бебето.

Матката вече е удвоила размера си, а гаденето е в разгара си. На бъдещата майка се налага да ходи по малка нужда доста по-често от преди - това се дължи на нарастващия обем на кръвта, заради който през бъбреците преминава и се обработва повече течност, отколкото в нормални условия. До този момент обемът на кръвта е нарастнал с 10%, а до края на бременността ще се увеличи общо с 40-45%. С нарастването на матката ще се повишава напрежението върху пикочния мехур, и това също ще окаже влияние на честотата на уриниране.

Около половината от бременните, които усещат така нареченото "сутрешно" гадене (остарял термин, защото гаденето може да се появява по всяко време) ще усетят облекчение някъде около 14-тата седмица. За повечето от останалите неразположението ще продължи още около месец след това.