През тази седмица бластоцистът започва да се нарича "ембрион". Започва формирането на органите и това е периодът, в който бебето е изключително уязвимо от различни външни въздействия.

Ембрионът е с размери около 1.5 мм и се състои от два слоя: епибласт и хипобласт. Примитивната плацента също се състои от два слоя. Клетките и образуват миниатюрни тунелчета, през които ще минава кръвта на майката, за да осигурява кислород и хранителни вещества на бебето.

На 18-тия ден след зачеването започват да се образува невралната тръба. Плосък "лист" от клетки се огъва, за да формира тръба, в която ще се намира гръбначният мозък на бебето. Горният край на тръбата започва да се уголемява и от него се образува главният мозък. До края на тази седмица (21 дни след зачеването) двете страни на "листа" се срещат и слепват, образувайки вече затворената неврална тръба.

През това време ендодермът (вътрешният слой на ембриона) се издува и образува жълтъчното мехурче. То ще произвежда червените кръвни клетки на бебето и ще подпомага достигането на хранителните вещества до него преди плацентата да придобие готовност за тази функция. Вече е образуван амниотичният сак, в който се намира бебето. Той е изпълнен с амниотична течност, която предпазва бебето от сътресения, докато то расте.

Обикновено майката научава за бременността си през тази седмица, използвайки домашен тест. Чрез ултразвук в повечето случаи може да се види миниатюрен сак, но самият ембрион и неговият сърдечен ритъм не могат да бъдат регистрирани. При наличието на положителен тест за бременност е добре майката да информира своя гинеколог, както и да започне прием на фолиева киселина (400 мкг дневно, каквато е и дозата повечето регистрирани в България лекарствени препарати). Това е изключително важно, за да се подигурни нормалното затваряне на невралната тръба.