Около 2 седмици след началото на последната менструация настъпва овулация - яйчниците освобождават узряла яйцеклетка във фалопиевите тръби. Ако в тях присъстват сперматозоиди, съществува 20-25% шанс тя да бъде оплодена. Само около 400 от приблизително 250-те милиона оцеляват по пътя си към яйцеклетката и само един от тях я опложда. Веднъж оплодена, повърхността й се променя и става непроницаема за другите сперматозоиди.

При оплождането опашката на сперматозоида се откъсва, а неговото ядро се слива с ядрото на яйцеклетката. Ако той носи Y-хромозома, бъдещото бебе ще е момче, а ако хромозомата му е X - момиче.

Оплодената яйцеклетка (вече наричана "зигота") започва да се придвижва към матката. По време на нейното 3-4 дневно пътуване се разделя на 16-20 идентични клетки. Веднъж влязла в матката, зиготата вече се нарича "морула". Доскоро идентичните клетки започват да се променят (диференциране), подготвяйки се да изпълняват различните си функции. Отделните групи клетки ще създадат плацентата и ще се превърнат в различните части от организма на бъдещото бебе. С диференцирането постепенно морулата се превръща в "бластоцист".

Още при постъпването в матката, морулата се насочва към богато кръвоснабдената лигавица, където се прикрепя (имплантиране). Този процес отнема около 6 дена и приключва около 2 дни преди предполагаемото начало на следващата менструация.