начало arrow Въпроси

 

Безопасно ли е 3D/4D ултразвуковото изследване?
        Ултразвуковото изследване е обичайна практика при пренаталните грижи в развитите страни.Проблема с безопасността на "2D ултразвука" е проучван в САЩ  повече от 45 години. Доказано е, че изследването не причинява вреда за майката или бебето.  При 3D/4D ултразвуковото изследване   се използва един и същ вид ултразвук както  при рутинното 2D сканиране, просто качеството на апаратурата е много по-високо и обработката на сигнала става по доста по-различен начин.
 
Кога е най-подходящото време за 3D/4D изследване?
        По всяко време между 17-та и 34-та седмица на бременността. Разбира се конкретните случаи се нуждаят от индивидуален подход.В определени ситуции е подходящо изследване в 11-13 гестационна седмица-например  преди ранния биохимичен скрининг. Моля, обадете се, за да получите повече информация за най-добрия период за  посещение през вашата бременност

Каква е разликата между 3D  и  4D ултразвуково изследване?
        Към 1959 год се конструира първия клинично приложим ултразвуков апарат за изследване на бременни. Определено това е бил 1D  апарат, работило се е в едно измерение.Виждали са се само разстоянията между черепните кости на бебето и нищо друго. С напредването на технологиите навлизат 2D  апаратите, при което на екран се реконструират изображения на бебето в 2 измерения/ височина и ширина - 2D/. Виждаха се костна система,вътрешни органи, разбира се при ниско качество на изображението. Невъзможно беше да се види лицето на бебето и голяма част от аномалиите.Така е до 1987 година когато се правят първите експерименти с 3D  ултразвук.При тази технология ултразвуковия сигнал се насочва към плода от различни ъгли, отраженията му се обработват от компютър и в крайна сметка вече имаме възможност да видим най-после лицето на бебето, подробности в морфологията му за което преди не сме и мечтали. 3D се нарича ултразвука защото виждаме плода в 3 измерения - височина, ширина и дълбочина.
        И накрая -4D. С напредване на технологиите в последното десетилетие, стана възможно много по прецизно и бързо обработване на информацията. това позволи да  виждаме как се държи бебето в реално време- как отваря уста, движи ръчички,смуче пръст, пие околоплодна течност, и по-важно - как работят вътрешните органи. Именно времето е четвъртото измерение, затова тази апаратура се казва  4D или 3D-Live . Разбира се един 4D  апарат може да работи и като 3D или 2D, при това с несравнимо по-високо качество и информативност.

Image Image  

С какво 3D/4D ехографията е по-добра от стандартното ултразвуково изследване.
   

    -тя е много по-прецизна.Стандартния режим за изследване на органите на плода си остава все още 2D. Но един 4D апарат работещ в режим 2D дава много повече информация поради по-високия клас технологии.Феталната морфология се изследва най-добре с 4D апарат.

    -тя е много по-демонстративна. При нея можем да видим лицето на плода, меките тъкани и костни структури, дефекти на устните и небцето, ръчичките и крачетата, дефекти в пръстите, коремна област и гръб, полови органи.Това е невъзможно, или много трудно за стандартната 2D апаратура.

    -тя е много по-задълбочена. Съставна част на съвременните 4D апарати е Доплер режима. С него можем да видим движението на кръвта в сърцето и всички кръвоносни съдове на плода  както и в пъпна връв, плацента и матка.Това ни позволява да установим и предотвратим състояния, които могат да заплашат живота на плода.
Разликата между 2D  и 4D апарат е подобна на тази между черно-белия  "Опера" на нашите дядовци и съвременен плазмен телевизор.

 

Какво е фетална морфология?

        Термин, налаган в интернет пространството от колеги искащи да вземат малко по-висок хонорар за работа, която така или иначе се налага да свършат.:) 

А сега сериозно: Неоформеното бебе в корема на майката се нарича ембрион. След 3-ти лунарен месец, когато придобие човешки черти се нарича фетус. Морфология идва от гръцката дума "морфос"- форма. И така, фетална морфология значи оформяне на бебето, конкретно устройство на тяло и вътрешни органи.

Огледа на тялото и вътрешните органи на плода е неотменна част на всяко едно ултразвуково изследване, без значение дали ще се извършва в женска консултация по здравна каса с 2D апарат, или в клиника с 4D ултразвук. Друг е въпроса къде това става по-прецизно. Не винаги това зависи само от апарата. Водещо е кой и как интерпретира изображенията. 


Трябва ли да си взема час?
        Да, тъй като изследването продължава около 30 мин. е необходимо планиране на посещенията. За да не се налага да изчаквате твърде дълго, моля резервирайте час по телефона.
 


Как трябва да се подготвя за 3D/4D изследване?
       Ултразвуковите вълни се разпространяват много по-добре в течности отколкото в тъкани.Пълният пикочен мехур играе ролята на "воден прозорец" и значително подобрява картината в ранните срокове на бремеността. Също така, към термина на раждане, пълният пикочен мехур избутва по-високо, над таза главичката на бебето и позволява да видим лицето му. Затова препоръчително е час преди изследването да изпиете литър течности и да не уринирате.

Колко струва едно 3D/4D изследване, поема ли се от здравната каса?
        За съжаление, това изследване не се поема от здравната каса. Цените в САЩ например варират от $ 100 до $ 250  в зависимост от пакета, който сте избрали. И макар че цената на един 4D ултразвуков апарат да е еднаква в САЩ и България тези суми са нереални за стандарта у нас. Така че налага ни се да работим много повече, за да поддържаме и изплащаме тази скъпа апаратура при значително по-ниски цени. И това не е за сметка на качеството . Т.нар в САЩ "пълен пакет" -  $ 250  включва 4D  ехография,цветни снимки и запис на диск.

При нас пълния пакет  включва също 4D  ехография, цветни снимки и запис на диск, но + фетална морфология + биометричен анализ + доплер изследване и струва ... 80 лева. 

Ако направите това в САЩ ше заплатите между $450 и $850 в зависимост от клиниката и специалиста извършващ изследването 


Можете ли да определите  пола на бебето?
Да (при желание), в повечето случаи ние можем ви кажем какъв е пола на бебето. Не можем обаче да гарантираме, че бебето ще ни сътрудничи по време на изледването:-)). Някои фактори,  като например седалищно предлежание, пъпна връв или ръчичка в слабинната област, притиснати едно към друго крачета, както и много ранен етап в развитието на плода могат значително да затруднят определянето на пола.
 
Мога ли да доведа приятелите и семейството си при изследването?
Да, направили сме необходимото за да осигурим присъствието на близките Ви при 4D ехографията.Считаме, че хората, които са до вас по време на бременността имат също  нужда да видят бъдещия член на семейството.